Toine Dekkers

Ravelijnstraat 17 6217 LW Maastricht  

06-11165148

toine.dekkers@hetnet.nl

www.toinedekkers.nl

beeldend kunstenaar



Toine Dekkers (Blerick 1957) studeerde plastische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht, de plaats waar hij thans nog woont en werkt.

Sindsdien heeft hij bij galeries zoals de Keerder Kunstkamer, galerie Lamber in Valkenswaard, galerie Mokum in Amsterdam en Smelik Stokking in Den Haag geëxposeerd of opdrachten verzorgd. Voor Mourmans Gallery in Knokke heeft hij een grote bronzen stoel ontworpen in opdracht van Geatano Pesce en het sponsorbeeld voor het in september 2000 geopende Limburgs Museum te Venlo is ook van zijn hand.

De keuze en de combinatie van zijn thema’s zijn heel oorspronkelijk. In Jumping rent een vrouw met een paard onder haar arm dat groter is dan zijzelf. Een stier torst de tekst Looking for adventure op zijn rug en de Generaal berijdt als een cowboy een stier. De tekstfragmenten en titels bevestigen de essentie van een beeld of zetten het op scherp. De werkelijkheid wordt op deze wijze humoristisch becommentarieerd en gerelativeerd.



Hoewel het in het werk van Dekkers niet om een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid gaat, zijn zijn beelden direct herkenbaar net als de materialen die hij gebruikt. Een stengel van een berenklauw wordt een antieke zuil en een kastanjebolster siert een sokkel. Zijn onderwerpen ontleent hij aan zijn directe omgeving: het persoonlijke leven, maar ook de krant, de natuur, literatuur, film of muziek. Zijn stijl is krachtig en expressief. De beelden staan stevig op de aarde of op hun sokkel. Het gaat om het grote gebaar, handen en voeten zijn niet zelden uitvergroot.

Dekkers beelden ontstaan schetsenderwijs op papier of uit de klei. Op zoek naar het avontuur ontstaan ideeën die worden verwerkt in de ‘fantastische’ wereld van de beelden. De meeste werken van de kunstenaar zijn in brons, een enkele keer van beton.