Minke Koopmans

Objecten in perspex en staal, schilderijen in acryl en met gemengde technieken. Dat is de kunst van Minke Koopmans.

Minke wilde na de middelbare school de kunstopleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam volgen, maar zij besloot een heel ander werkterrein te kiezen. In 2000 haalde een ongeluk haar voor langere tijd uit het arbeidsproces. Sindsdien is zij in de gelegenheid om haar kunstzinnige kant te ontwikkelen. Een geluk bij een ongeluk.

Door het volgen van cursussen en workshops ontwikkelt zij zich tot een veelzijdig beeldend kunstenaar: schilderijen in waterverf, gemengde technieken, acryl en olieverf. En in 2006 is ze dan toch naar de Rietveld Academie gegaan, in 2007 gevolgd door een cursusjaar bij 'Artless', een privé-initiatief van een aantal Rietveld docenten.

Een opdracht van een docent in combinatie met een verdwaald stuk perspex in de schuur leidde tot de ruimtelijke verbeelding van het begrip ‘stapeling'. Het was het begin van een ontwikkeling, waarin staal en perspex centraal staan. Eerste hoogtepunt: ‘wiebelkunst', transparant en fleurig perspex wiebelt in de wind. In samenwerking met smederij Archie ontwikkelt Minke andere objecten voor buiten en binnen in allerlei variaties: oplichtend in de schemering, veelkleurig, groot én wiebelend.


Exposities:

* Permanente expositie in de werkplaats van Emmeke Bressers te Rotterdam.

* Permanente expositie bij Galerie 'sous-Terre' te Lithoijen.

* Beelden van Minke zijn te zien op de binnenplaats van het Cultuurhuis te Nijverdal en in een aantal tuinen van particulieren.

* Op 19 november 2008 heeft minister Rouvoet een monument onthuld op het Museumplein in Amsterdam. Het beeld is een initiatief van Stichting Estafetteloop tegen Kindermishandeling en is gemaakt door Minke in samenwerking met Smederij Archie. Het monument zal op reis gaan, eerst naar stadsdelen in Amsterdam en daarna naar andere plaatsen in Nederland.


Meer werk van Minke is te zien op haar website: www.minkekoopmans.nl