Jan CM Peeters

Jan C M Peeters
Tramweg 7 6095 AC Baexem
info@jancmpeeters.nl
www.jancmpeeters.nl

Gevonden Gekeerd en Gedicht

GEVONDEN GEKEERD EN GEDICHT

Vanaf  de eerste Openpoortendag in  2003 laat Jan C M Peeters  als beeldend kunstenaar zich met jaarlijkse bijdragen inspireren door Buggenum zelf. Ieder jaar opnieuw verrast hij de bezoekers van deze kunstmanifestatie met beelden en ingrepen die hij in dit Maasdorpje vindt. Wat hij als vanzelf maakt zijn situatie gebonden gelegenheid installaties.

De hectiek en het geraas dat de gigantische sloop van metaal recycling bedrijf Jos Menten met zich meebrengt op het voormalig Nuon terrein werkt vervreemdend. Om veiligheidsredenen is het gebied zorgvuldig afgeschermd waardoor de Titanenklus er niet minder geheimzinnig op wordt.
Dat sloopkabaal was voor Open Poorten Buggenum 2015 de lokroep die inspireerde. Jan C M Peeters wist van directeur Jos Menten toestemming te verwerven om in deze arena van sloop terreur dit jaar, 10 mei 2015, voor de OpenPoorten kunstmanifestatie “beelden te gaan vinden “.

Hier werd hij geboeid door wat circulaire economie ook kan zijn: het kind in de mens levend houden, verwonderd en enthousiast worden; genieten. Hij creëerde hiervoor een  sonnet, een klinkgedicht van 14 regels. In dit geval werden het 14 in de situatie gevormde beelden die  ritmisch  gegroepeerd worden op een groot grasveld in de kern van het dorp. Een collage van subjectieve archeologische voorwerpen die door contrast of associatie, door vorm of met inhoud op elkaar rijmen.

Gevonden voorwerpen uit een energie fabriek, verrassend omgevormd voor nieuwe emotionele vitaliteit; schroot monsters en verwrongen pijpen, uitgesneden dikwandige metaal scherven en soms weer verhullend verpakte onderdelen.
Een overdonderend Eldorado van levendige ready mades dat fantasierijke associaties in de meest kleurrijke gelaagdheid oproept. Pijpen van kronkel darmen, de ribbenkast van een mammoet, bloedmooie kommen en buiken, met goud schijnend roestwater en tot spiegel gepolijste platen en vooral uit hun functie verdwaalde raadselachtige dingen.

Zo beelden mogen vinden, echt, daar is geen kunst aan vindt Peeters. Hier ronddwalen maakt van iedereen een dromer. Bij Peeters haalt het een even spectaculair als beheerst en ingetogen gevoel naar boven voor lyrisch constructivisme en geometrische poëzie. Soms hermetisch geklonken of geschroefd, maar ook transparant en vol scheuren en gaten.
Het gaat zowel industrieel als kunstzinnig om het opwekken van energie en enthousiasme. En hoe je een droom kunt maken en terugspoelen en spelen.

Uiteindelijk tekent zich een geslaagde, want tot de verbeelding sprekend, 13de Buggenumse situatiegebonden complexe installatie af met de titel:
‘Gevonden Gekeerd en Gedicht’
Een beeldgedicht voor elke bezoeker om mee te maken.

En met dank aan Jos Menten metaalrecycling Haelen/ Roermond.

Onderstaand foto’s van voorbereiding en transport. Foto’s van de expositie zelf staan op de foto pagina. IMG_3294 IMG_3297 IMG_3303 IMG_3304 IMG_3307 IMG_3310

janpeeters1jp5 jp4