Jubilerende OpenPoortenDag biedt dorp een kunstwerk aan

Een poort die staat voor de handtekening van Buggenum. Zo ziet Jan C M Peeters het kunstwerk Fluxus, waar hij momenteel aan werkt. De stichting OpenPoortenDag zal dit Buggenum aanbieden wegens het tienjarig jubileum. Een kunstwerk waar de bewoners van Buggenum binnenkort aan de totstandkoming mee kunnen werken, zodat het ook werkelijk de handtekening van Buggenum wordt.

In mei 2013 zal de stichting OpenPoortenDag  het kunstwerk Fluxus aan Buggenum aanbieden om het tienjarig jubileum in 2012 te vieren. De voorbereidingen van het werk zijn al in volle gang. De fundering is gemaakt voor het kunstwerk dat in het land aan de Dorpsstraat tegen over nummer 18 zal worden geplaatst. Nu is het moment aangebroken om de medewerking van het dorp te vragen.

In een oproep van de stichting OpenPoortenDag zal de mensen uit Buggenum gevraagd worden om op 1 april om 11 uur mee te doen aan de performance van Jan C M Peeters om er ook werkelijk een kunstwerk van Buggenum van te maken. Het plan is om een geheim teken in een rij Buggenumers door te laten geven via een tekening op de rug van de voorganger. Zoals het teken uiteindelijk op papier terecht komt, zo zal Peeters het in de werkplaats omzetten in een draadlijn van roestvrij staal: een snoer van 450 prisma’s dat hoog tussen met aarde gevulde doorzichtige paalkokers gespannen wordt. Dit werk zal bij zonlicht een schaduw schrijven op de grond; het zal fluctueren door lichtbreking; het staat voor aanraken. En, daar is het Jan C M Peeters om te doen: aanraken staat voor groeten.

Peeters wil een werk maken waar Buggenum zich in kan herkennen. Bij het nadenken over een kunstwerk, vroeg Peeters tijdens OpenPoortenDag verschillende inwoners wat het dorp voor hen betekende. ”Een jonge vrouw vertelde me al vaak verhuisd te zijn en nog niet lang in Buggenum te wonen. ‘Maar’, zo verzekerde ze me, ‘ik ga hier niet meer weg. Iedereen groet elkaar hier, bekend en onbekend, groot en klein.’ Met die opmerking ben ik aan de slag gegaan.” Dit was voor Peeters de inspiratiebron die uiteindelijk moet resulteren in het werk Fluxus.

Uit een voorselectie van ingezonden ontwerpen voor dit jubileumgeschenk, van de hand van verschillende kunstenaars, is afgelopen najaar met meerderheid van stemmen door Buggenum gekozen voor het plan voor het werk Fluxus van Jan C M Peeters.

Installaties, performances, beeldgedichten, het is maar een greep uit het oeuvre van Jan C M Peeters. Peeters doet dit jaar voor de elfde keer mee aan de OpenPoortenDag. Een bekend werk ‚Bed van Oma’ (2003) kreeg ooit in Buggenum de primeur. Verder was ook het beeldgedicht ‚Leudal’ met alle schapen van de zestien parochie kerstallen een treffer. Als kunstenaar is Peeters onder meer ook actief als uitdagend initiator van de Heythuyser Missiekapel als kunsttempel.

Op 1 april heeft de Buggenumse bevolking samen met de kunstenaar “het teken” gemaakt.     In een lange rij mensen werd een door de kunstenaar bedacht geheim teken doorgegeven en uiteindelijk op papier gezet door de voorste in de rij. Dit teken zal worden verwerkt als onderdeel van het kunstwerk.

De officiële opening van het werk was op zaterdag 27 april.

Fluxus

 

wee diegene

die hier

de groet van

de gewone mens

niet ziet

niemand meer

met geheime tekens

tastbaar

weet te raken

ooit van kunst zijn

natuurlijke

stroming stremt

of schielijk

s’ nachts

het daglicht steelt

van veelkleurig zonneglas

hem ontgaat

de menselijke maat en

hij zal nooit

nooit verbonden zijn

met deze bakens of

ooit echt eens

aarden

in de grond

van dit welig winterbed

 

Math Beurskens